Étel-ital


Zellerropogós zöldséges gabona kásával és zsálya mártással


A zsálya fűszernövényként növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Itthon nagyon elhanyagolják a konyhai alkalmazását, pedig halaknak, sülteknek és salátáknak is kitűnő alkotóeleme lehet. A túlzott használatot azonban kerüljük, mert nagyon markáns az íze.
A zsályát fűszernövényként használhatjuk frissen, vagy szárított állapotban is. Illetve az alábbi recepttel sokáig élvezhetjük friss ízét.

Zeller, zöldséges gabona kásával és zsálya mártással (eredeti recept itt):
Hozzávalók:

  • 50 dkg zeller, 
  • 10 dkg liszt, 
  • 15 dkg zsemlemorzsa, 
  • kevés olaj, 
  • 5-5 dkg búza, árpa, köles, hajdina, barnarizs, 
  • 5-5 dkg sárgarépa, zeller, karalábé, zöldborsó, zsálya 
  • és 2 dl tejszín
A zellert megpucoljuk és lereszeljük, megsózzuk. Hozzáadva a lisztet és a zsemlemorzsát sűrű tésztaszerű masszát gyúrunk belőle. Ujjnyi rudakat sodrunk, beleforgatjuk a maradék prézlibe és forró olajban kisütjük. A búzát, kölest, hajdinát, barnarizst, árpát sós vízben elkezdjük főzni. (Lehet akár egyféle gabonából is kását készíteni, de így finomabb.) Mielőtt a gabona még teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a tisztított és felkockázott zöldségeket és az egészet puhára főzzük.
A zsályát apróra vágjuk és vajon vagy valami zsiradékon megfuttatjuk só és tejszín kell hozzá még és kész is a mártás. A kását, a zellert és a zsályamártást együtt tálaljuk



Fekete retek mézzel


Íme egy apró, nagyon egyszerű praktika a fekete retek vitaminjainak kicsalogatására:
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!


Fehérboros sütőtök krémleves 



Hozzávalók: 
  • 1 kg sütőtök, 
  • 1 fej hagyma, 
  • 2 gerezd fokhagyma, 
  • 5 dkg vaj, 
  • 2 evőkanál ételízesítő, 
  • 2 dl száraz fehérbor, 
  • 20 dkg tejszínes krémsajt

Elkészítés: A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kockákra vágjuk. Az előre megtisztított hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, amit kissé megpirítunk, majd hozzáadjuk a tököt. Kevergetjük lassú tűzön, beletesszük az ételízesítőt, felöntjük 0,5 liter vízzel, és 15 percig forraljuk. Ha puhára főtt a tök, összeturmixoljuk, majd a levesbe öntjük a fehérbort. A végén belekeverjük a sajtot, amíg teljesen el nem olvad. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.

Korianderes csirkesaláta


Hozzávalók: 
  • 1 filézett csirkemell, 
  • 1 fej lilakáposzta, 
  • 2 evőkanál olívaolaj, 
  • grillfűszerkeverék, 
  • 2 evőkanál borecet, 
  • 1 kávéskanál barnacukor, 
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors

Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Rozmaringos burgonya


Hozzávalók: 
  • 1 kg héjában főtt burgonya, 
  • 5 dl tejfől, 
  • 10 dkg füstölt sajt, 
  • 3 tojás, főtt brokkoli, 
  • 1db citrom reszelt héja, 
  • fehérbors, 
  • 1-2 teáskanálnyi szárított vagy friss rozmaring, 

Elkészítés: A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, és a főtt brokkolival együtt előre kiolajozott tepsibe tesszük. A tejfölt a rozmaringgal, a fűszerekkel, a felvert tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ráöntjük a burgonyára és a brokkolira. Alufóliával lefedve tesszük be a tepsit, előre melegített sütőbe, és mintegy 15-20 percig sütjük.

Gyömbérsör


A gyömbérsör ízletes, alkoholmentes ital. Bő egy hét alatt készíthető el. 
Tegyünk egy kancsóba:
  • 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 
  • 4,5 dl melegvizet, 
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 
  • 2 kávéskanál cukrot. 

Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. 
Ez követően 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét. Az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. 
A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el.

Csipkebogyószörp



Hozzávalók: 
  • 1 kg csipkebogyó, 
  • 4 liter víz, 
  • 1-1,5 kg kristálycukor, 
  • 10 g citromsav/liter

A dércsípte csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk. 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és újabb egy napig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és összeöntjük a két külön levet. Ezt is szűrjük le. Adjunk hozzá cukrot és citromsavat ízlés szerint. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.


Dióbefőtt



Hozzávalók: 
  • 1 kg zöld dió, 
  • 50 dkg cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 
  • kevés tartósítószer

A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, a tetejére pedig késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezt követően az üvegeket félig telt lábasba állítjuk és 20 percen át gőzöljük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.

Kakukkfüves túrós lepény

Hozzávalók
  • 1 kg házi túró, 
  • 6 tojás, 
  • 20 dkg cukor, 
  • 1 vaníliás cukor, 
  • 2 dl tej, 
  • 1 dkg élesztő, zsír, só, liszt, kakukkfű.


Először a túrót készítsük el. 1 kg jó házi túrót törjünk össze 5 tojássárgájával, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, pici sóval, 2 csapott evőkanál liszttel. Ha kész, adjunk hozzá 1 evőkanál zöld kakukkfüvet.
Verjük fel az 5 tojás fehérjét gőz fölött, majd adjuk a túróhoz és tegyük félre. 2 dl langyos tejben futtassunk fel egy kávéskanálnyi élesztőt, ha feljött tegyünk bele egy tojást, 2 evőkanál zsírt, sót, pici cukrot és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, ha összegyúrtuk. Nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát, majd tegyük rá a túrókrémet, így kelesszük egy órán át langyos helyen. Közepes lángon jó harminc percen keresztül süssük.


Rántott petrezselyemlevél


Az alaposan megmosott petrezselyemlevelet szárán hagyjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.


Csalánfőzelék



Hozzávalók: 
  • 40 dkg csalán, 
  • 2 evőkanál liszt, 
  • olaj, 
  • 1 dl tejföl, 
  • 1 db zsemle, 
  • só, bazsalikom, őrölt bors

A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a gyógyerejű csalánból is. A kesztyűvel leszedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dkg-t, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsás húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be 1 vékony szeletekre vágott zsemlét. A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel. Zsemle nélkül, salátafőzelékhez hasonló módon is elkészíthetjük a csalánt, de így nem lesz olyan finom és kiadós.

Káposztasaláta



Hozzávalók: 
  • 1 kis fej káposzta,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint

Elkészítése: 
A káposztát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd mindkettőt egészen vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük. A fokhagymát összetörjük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, sorban beletesszük a fokhagymát, a hagymát, végül a káposztát. Megsózzuk. Amint a káposzta puhulni kezd, levesszük a tűzről. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Zelleres almasaláta



Hozzávalók: 
  • 1 fej zeller, 
  • 1 kg alma, 
  • 1 db citrom, 
  • 3- 4 szál sárgarépa
Elkészítés: 
Meghámozzuk és megmossuk a zellert, az almát és a sárgarépát, majd lereszeljük, és összekeverjük őket. Hozzáadjuk a citromlevet, és már fogyaszthatjuk is. Húsokhoz kiváló köretnek.


Bazsalikomos paradicsomsaláta sajttal



Hozzávalók: 
  • 8 db paradicsom, 
  • 20-30 dkg krémes, lágy sajt, 
  • olívaolaj, 
  • tengeri só, bors, citromlé, 
  • 1-2 csokor friss bazsalikom
Elkészítés: 
Keverjünk össze 1 dl olívaolajat 1 citrom levével és borssal. Ezt követően egy tálba rakjuk a paradicsomot, majd locsoljuk meg az öntettel, és szórjuk rá a bazsalikomot. A tetejére jön a sajt, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és a sajtra is tegyünk újból bazsalikomot. Ezt a "rétegezést" addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése